Boilerplates

Boilerplates’in Türkçe karşılığını “Kazan plakaları” ve/veya “Demirbaş” çevirmek mümkün. Lakin bize pratikteki karşılığı nedir onu açıklamak düşer ki, işte tam da bu nokta pek bir şaibelidir kendisi.
İnternet aleminde programcılar bile nasıl bir tanımlama yapacağını çözememiş durumdalar. Kimisi gazete bayii sinden bahsediyor kimisi kazan… Unutmayın, Boilerplate özel bir tanımdır.

Lafı pek de dolandırmanın anlamı yok. Boilerplates’in asıl amacı, yazılmış bir kod’un aynı ve/veya farklı projelerde birden fazla defa hiç değiştirilmeden ve/veya çok az bir değişiklik yaparak tekrar tekrar kopyalarının kullanılmasıdır.

Biz burada bu tanımı daha çok “ŞABLON” olarak ele alacağız.

Bu başlık altında bir sonraki projelerinizde kolaylıklar sağlayabilecek bazı hazır şablonlar göreceksiniz. Bunun asıl amacı, aynı projede tekrarlamayı engellemek ve farklı projeler içinse “hiç ve/veya az bir değişiklik ile” hızlı geçiş sağlayabilmektir.

NameDescription
IIFEKodunuzun hemen çalışmasını istediğinizde, ancak tüm değişkenlerinizi ve işlevlerinizi -çatışmalardan- soyutlaştırma için küresel “global” kapsamın dışında tutmak istediğinizde kullanılır.

Anatomy
Bir vanilya JavaScript eklentisinin anatomisi.